5 συμβουλές για την ασφάλεια του σπιτιού

diarikseis

Οι διαρρήξεις σπιτιών διπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012. Αυτό και μόνο μπορεί να είναι ένα κίνητρο, ένα καμπανάκι για εμάς, ώστε να φυλαχτούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ζούμε σε μία εποχή που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κάτι από το σπίτι ή από το αυτοκίνητό μας. Ακολουθούν πέντε βασικά tips που πρέπει να προσέχουμε για την ασφάλειά μας.

5. Κάντε λίγο θόρυβο.

Όσοι πωλούν συναγερμούς ίσως λένε ότι με έναν συναγερμό το σπίτι σας είναι ασφαλές. Για την ακρίβεια ένας συναγερμός δεν αποκλείει τίποτα. Στην ουσία ο συναγερμός χτυπάει αφότου γίνει το κακό. Δηλαδή αφότου κάποιος μπει στον χώρο μας. Αυτό που μπορεί να κάνει ο συναγερμός είναι να τρομάξει τον επίδοξο διαρρήκτη και ίσως αυτός να τραπεί σε φυγή. Αν όμως θέλουμε ο διαρρήκτης να μην δοκιμάσει καν να μπει στον χώρο μας, τότε είναι καλό ο συναγερμός να είναι εμφανής. Μην κρατάτε κρυμμένο τον συναγερμό ώστε να αιφνιδιάσετε τον ληστή. Δείξτε του ότι διαθέτετε συναγερμό και θα πρέπει να τον ξεπεράσει για να μπει στο σπίτι. Έτσι θα προφυλάξετε το σπίτι από πιθανή διάρρηξη.

4. Μην δίνετε αναφορά του τι θα κάνετε στα social media.

Τι πιο απλό από αυτό: Οι ληστές έχουν πρόσβαση στο internet. Κάτι που σημαίνει ότι ένας επίδοξος διαρρήκτης μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις σας στο facebook ή στο twitter αν εσείς δίνετε αναφορά για του τι θα κάνετε. Π.χ. «Σήμερα θα είμαστε όλο το βράδυ έξω και θα πίνουμε. WOW» … μία τέτοια δήλωση ο ληστής την διαβάζει ως εξής: «Σήμερα το σπίτι του τάδε θα είναι ελεύθερο για ληστεία, όλο το βράδυ. YEAH»

3. Αν χρειαστεί να κρύψετε ένα κλειδί, να είστε πρωτοποριακοί.

Το να κρύβεις το κλειδί κάτω από το πατάκι ή σε μία γλάστρα είναι έξυπνο … αν μιλάμε για την δεκαετία του ’90. Σήμερα όμως τέτοιες πρακτικές είναι μάλλον χαζές. Η καλύτερη καβάτζα για ένα έξτρα κλειδί είναι ένας γείτονας που εμπιστεύεσαι. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (δεν θα είσαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που δεν θα ξέρεις τους γείτονές σου) τότε να είσαι δημιουργικός στο να κρύψεις εντέχνως το κλειδί. Αν το κλειδί βρεθεί, τότε έχεις κάνει την ζωή του διαρρήκτη πιο εύκολη από ποτέ.

2. Φώτα την νύχτα.

Ακόμα μία κλασσική συμβουλή που κάποιοι επιμένουν να μην ακολουθούν. Το φως αποτρέπει από οποιονδήποτε νοιώθει ένοχος να εκτεθεί σε αυτό. Με απλά λόγια, στους διαρρήκτες δεν αρέσει να τους βλέπουν. Φώτα στο μπαλκόνι, έξω από την πόρτα, μέσα στο σπίτι ή οπουδήποτε περιμετρικά. Μην σκέφτεσαι το ρεύμα. Προτιμάς να χάσεις κάτι ακριβό μέσα από το σπίτι;

1. Ασφάλισε το σπίτι σου.

Αυτό που θα δυσκολέψει περισσότερο τον διαρρήκτη από κάθε τι άλλο που προαναφέραμε, είναι ένα καλά ασφαλισμένο σπίτι. Και όταν λέμε καλά ασφαλισμένο, εννοούμε με σύγχρονες κλειδαριές ασφαλείας σε θωρακισμένες πόρτες. Στις πόρτες και στις κλειδαριές δεν κάνουμε εκπτώσεις. Παίρνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Ακόμα και αν ο κλέφτης μάθει μέσω facebook ότι θα λείπετε ταξίδι, ακόμα και αν αγνοήσει ή απενεργοποιήσει τον συναγερμό, ακόμα και αν δεν τον ενοχλεί το φως … μία αδιαπέραστη πόρτα θα του χαλάσει τα σχέδια.

Comments are closed.